Van stress naar rust!

Door Dana-Maria Faneker, 11 december 2018

Uit de jaarlijkse Arbobalans van TNO blijkt dat 22 procent van het ziekteverzuim gerelateerd is aan psychische klachten, zoals overspannenheid en burn-out. Dat kost bijna 2.5 miljard euro per jaar.

Burn-out: is beroepsziekte nummer één en kost gemiddeld 60.000 euro per persoon, claimt het Zilveren Kruis. Hoe mooi zou het zijn als we stress op de werkvloer kunnen verminderen én duurzame inzetbaarheid vergroten, door middel van VR?

Hiervoor hebben wij een aantal VR tools ontwikkeld en in samenwerking met de verzekeraar FBTO zijn twee daarvan getest. In een pilot van 6 weken zijn 40 FBTO-medewerkers 7 minuten ondergedompeld in twee VR-meditatiewerelden. De VR MoodBooster en de VR Mini Holiday.

Mediteren is bewezen effectief tegen stress.

Het bijzondere aan het mediteren in Virtual Reality, is hoe je onmiddellijk in de ”zone” komt. Het effect daarvan is dat de meditatie ook voor mensen die eigenlijk nooit mediteren of aan mindfulness doen, toch optimaal werkt en het is leuk!

De pilot is met groot enthousiasme ontvangen en de reacties van de werknemers en teamcoaches/managers zijn erg positief. Volgens hen hebben de tools een enorme positieve impact op de gemoedstoestand. Mensen kwamen er gestrest in en gingen er relaxed weer uit en dat in enkele minuten.

De VR MoodBooster is als beste bevallen. De VR MoodBooster is een virtuele ruimte, die je stemming positief stimuleert door middel van geur, kleur en geluid, deze zijn speciaal op elkaar afgestemd. Wetenschappers toonden aan dat ‘bepaalde kleuren, geuren en geluiden’ een positieve invloed hebben, zowel geestelijk als lichamelijk. De VR MoodBooser heeft dit alles in één als meditatie tool. Er zijn merkbare resultaten in gemoedstoestand ervaren door de deelnemers en hun teamcoaches. Sommige mensen lieten zelfs een traantje tijdens de meditatie.

Vandaar dat we nog een 3 maanden traject aan willen gaan met elkaar. In het volgende traject gaan we extra metingen van bio-feedback integreren waardoor de gebruikerservaring en het effect beter in kaart gebracht kan worden.

Wil je daar meer over weten? Dat kan! Mail of bel: info@captainvr.nl of 0618137271

Of ga naar de website voor meer informatie: https://www.captainvr.nl/product/reduceer-stress-op-de-werkvloer

Alle blogs
  • Gevoel
  • Gedachten
  • Gedrag