Door Dana-Maria Faneker, 29 november 2020

An Upgraded Humanity!

Over de snel veranderende wereld, de 4de industriële revolutie en het nieuwe normaal wat gepaard gaat met veel thuiswerken. Wat nu het internet voor ons is, zal straks de metaverse zijn. Wat staat ons te wachten en hoe kunnen we daarmee omgaan?”

Snel veranderende wereld!

Veel mensen & bedrijven raken achterop omdat ze niet weten hoe ze goed met nieuwe technologie kunnen werken.In 1999 kwam de mobiele telefoon op de markt en nu ruim 20 jaar verder denken we dat het snel is gegaan met nieuwe technologie. De komende 20 jaar gaat 10 keer sneller. Sommige banen houden op te bestaan, de toekomst is voor veel mensen heel onzeker.

Sommige mensen gaan in de weerstand vanwege de angst voor verandering, de angst voor het onbekende, in een bedrijf of organisatie heet dat het‘’Organizational Immune System’’. https://files.eric.ed.gov/fulltext/EJ1056934.pdf 

Het immuunsysteem van een organisatie bestaat uit de mensen, het beleid, de procedures, de processen en de cultuur die het creëert omverandering voorkomen, ongeacht de gevolgen (Gilley, Godek, & Gilley, 2009).

Het systeem, een groep mensen die innovatie willen tegenhouden of de kat uit de boom willen kijken. In ieder geval in de wacht stand staan.Dat kan voor grote problemen zorgen voor de bestaansrecht van zo’n bedrijf of organisatie. Kodak is een mooi voobeeld. Een ingeneur bij Kodak zelf heeft de digitale camera heeft uitgevonden. Het management heeft dat niet op willen pikken.Kodak’s grootste business model was het verkopen van dure filmrolletjes, Daar wilden ze ook niet vanaf stappen want hun bestaande business model werktte toch goed? Het ooit grootste bedrijf van de wereld dachten dat ze nog wel 10 jaar zo door konden gaan en dat heeft ze de kop gekost.

Van schaarste naar abundance!

De vierde industriële revolutie:

De vierde industriële revolutie gaat over de samensmelting van de fysieke, digitale en biologische wereld. Het is de integratie van kunstmatige intelligentie (AI), robotica, genitische manipulatie, het Internet of Things (IoT), Blockchain, quantum computing, Extended Reality (XR) en andere disruptive technologieën. Disruptive betekend letterlijk verstorende, verwoestende en ontwrichtende innovatieve technologiën. Innovatie die op een gegeven moment een nieuwe markt creëert en de al bestaande markt voor soortgelijke producten geheel kan wegvagen.

Er is nog nooit een tijd geweest met zoveel disruptive technlogie.

Klaus Schwab heeft een aantal dingen gezegd en geschreven zijn boek ” The Great Reset” dat veel mensen tegen de borst heeft doen stuiten.

Een beruchte uitspraak van hem is: “You will own nothing and you will be happy”.

Naar mijn mening zou hij het heel goed bij het rechte eind kunnen hebben en hoeft dat helemaal niks slechts te zijn.We gaan steeds meer toe naar een deel maatschappij. Waarbij je auto’s, scooters, fietsen deelt in plaats van dat jezelf één in het bezit hebt.Zelf auto rijden zou snel overbodig kunnen worden en misschien nog wel eens verboden kunnen worden in de toekomst. Het is nu al bewezen dat de zelfrijdende auto veel veiliger rijdt dan een auto met een mens als bestuurder. Slimme startups gaan zijn zelfs op jacht naar ideeën waarbij ze geen eigen bezit hoeven te hebben. Kijk naar Uber en Airbnb. Die hebben geen bezittingen en hebben geen mensen in dienst. In ieder geval in geen vergelijk zoals dat is met taxibedrijven en hotel ketens.

Het is alleen jammer dat Klaus Schwab de Founder en de Executive Chairman is van het World Economic Forum is. Als iemand anders het had gezegd (iemand met veel minder geld en macht) dan was de boodschap veel beter overgekomen.

Het World Economic Forum (Wereld Economisch Forum of WEF) is een jaarlijkse bijeenkomst van de CEO’s van de grootste bedrijven ter wereld, internationale politici (presidenten, ministers-presidenten en anderen), intellectuelen en journalisten, in totaal zo’n 2500 personen. Het WEF organiseert jaarlijks in de winter een jaarvergadering in Davos en diverse regionale conferenties op alle continenten. Omdat in Davos de invloedrijkste personen, onder wie vele staatshoofden, samenkomen, is het een invloedrijk platform.

Bron:https://nl.wikipedia.org/wiki/World_Economic_Forum#:~:text=Het%20World%20Economic%20Forum%20(Wereld,totaal%20zo’n%202500%20personen.

Het nieuw normaal

Het nieuwe normaal gaat gepaard met veel thuiswerken.

Vanuit achter onze laptop of PC wordt nu alles gedaan. Veel mensen zijn er nu aan gewend geraakt en willen ook niet perse terug.Maar voor anderen is leven en werken thuis zwaarder.

Thuiswerken in combinatie met de zorg voor de kinderen en baanonzekerheid door de huidige economische situatie geven veel mensen een verhoogd gevoel van stress.

Daarnaast heeft het verstoren van sociale netwerken en heeft aantoonbaar een sterk negatief effect op de psychische gezondheid (Wood en Bourque, 2018).

Wat staat ons te wachten?

Alle informatie technologie gaat gedigitaliseerd worden en dat zal de markt en hoe we dingen doen compleet disrupten. Waardoor het betaalbaarder wordt en uiteindelijk ook makkelijk beschikbaar voor iedereen.

Educatie, Coaching, training alles wordt gedigitaliseerd en de beste manier geloof ik om dit digitaal te maken is middels XR, een verzamelnaam voor VR, AR, MR. Met name over   ”de Metaverse” ben ik erg enthousiast. Daarmee kan je de meest inspirerende, effectieve en veiligste leeromgevingen creëren,  voor iedereen betaalbaar maken en waar dan ook ter wereld straks makkelijk toegankelijk. De ‘Metaverse’ gaat dus zo’n disruptie veroorzaken.   Er wordt gezegd dat wat internet nu is, de Metaverse zal zijn voor de mensen van morgen.

Facebook is van naam veranderd en heet nu “Meta” en beloofd 10.000 banen te creëren alleen al in Europa. Maar wat betekent dit eigenlijk?Vishal Shah vice president van Metaverse/Facebook zegt dit erover: De metaverse is een reeks virtuele driedimensionale spaces waar je meeslepende ervaringen met anderen kunt delen, zelfs als je niet fysiek samen kunt zijn. Het zal inherent sociaal zijn; Je kunt onder andere met vrienden rondhangen, samenwerken met collega’s, leren, winkelen en creëren. De metaverse is niet alleen VR! Die spaces zullen verbinding maken met AR-brillen en met 2D-ruimten zoals Instagram. Bron: https://www.fastcompany.com/90678442/what-is-the-metaverse

Dit kunnen besloten Metaverses of spaces zijn zoals bijvoorbeeld werkplekken van een organisatie of voor betaalde ervaringen, workshops of presentaties waar je een entree kaartje voor moet betalen. Zoals bij VR Day’s  Europe,  https://vrdays.co/

Een top XR/ hybride Metaverse event. Met boeiende sprekers vanuit de hele wereld en daarbij kan je dus fysiek aanwezig zijn of in de Metaverse als Avatar.

Dit kunnen ook open spaces in de Metaverse zijn, voor iedereen toegankelijk, dit werkt ook goed voor community building. Spaces met winkels, bedrijven, ontmoetingsplekken. Spaces om je producten en/ of diensten aan te bieden. In ieder geval zal Facebook niet de enige zijn, de Metaverses schieten nu als paddestoelen uit de grond.

Wij zijn zo’n community in de Metaverse aan het bouwen. Deze heet ”CaptainVR H.A.S. H20”. Daar bieden we educatieve programma’s aan onder andere over VR coaching & Training, Metaverse coaching & training, Metaverse Worldbuilding, Metaverse Business Development & Consultancy. Je kan bij ons ook lid worden van de community en samen met ons mee gaan denken en bouwen, over hoe we deze nieuwe wereld kunnen inrichten op de meest effectieve en inspirerende manier.

Uiteindelijk zullen alle Metaverses met elkaar connected zijn, zo ook de social media platforms en de websites, als we die dan nog gaan gebruiken. Waarschijnlijk niet zoals het nu kennen.

Hoe kunnen we daarmee omgaan?

Mens & Organisaties Future proof maken! Organisaties stimuleren om in actie te komen om met nieuwe technologie te werken. Organisaties helpen bij het managen van de mensen van morgen met als doel:

  1. Purpose gedreven organisaties.
  2. Gelukkige, gezonde en effectieve mensen met een goede work-life balance.
  3. Bestaansrecht borgen.

Purpose wordt sowieso een belangrijk onderdeel van ons leven. Veel meer nog dan hoe dat was bij onze voorouders.Dat kan ook als er in je primaire fysieke behoefte is voorzien en je bestaanszekerheid is geborgd. (Maslow Piramide)

Daardoor onstaat ruimte voor zelfontplooing en purpose.Tijden veranderen ook doordat we veel meer met persoonlijke ontwikkeling, coaching en therapie bezig zijn. Vroeger werd psychische hulp in verband gebracht met geestenziekten. Als je psychische hulp had dan ging het echt niet goed met je en kon je zomaar opgesloten worden in een gesticht.Het stigma op psychische problemen is nog steeds groot. Pas rond 1980 zijn steeds meer psychologen hun diensten als coaching aan gaan bieden. Daardoor is het steeds laagdrempeliger geworden om je met je mentale gezondheid bezig te houden.

In 2008 begon ik aan de trainer/coach jaaropleiding aan de Academie voor Innovatief Trainen.” Toen vroegen familie en vrienden van mij zich af wat dat nou precies was.

En nu 14 jaar later is iedereen coach!

Ik bedoel daarmee te zeggen, een snel veranderde wereld, als je daarop weet in te spelen en op een goede manier weet mee te veren, meer go with the flow. Dan kan je ook veel kansen voor jezelf en wellicht voor anderenzien of scheppen.

En zo wordt het nieuwe al snel weer normaal!

Achtergrond Dana-Maria Faneker

Dana-Maria heeft vanaf haar 18de tot haar 36ste jaar heeft haar leven zich voornamelijk buiten en in de natuur zich afgespeeld.Ze heeft wereldwijd gevaren op grote traditionele zeilschepen als matroos zeilreizen naar de middelandse zee, de Oostzee en Spitsberen de Noordpool, maar ook als schipper in Nederland op de rondvaart in Amsterdam en op een tweemastklipper op het wad en het ijsselmeer. Daarnaast was ze om de winter vaak ski-lerares in Oostenrijk. Dana-Maria Faneker is een spiritueel mens en is van mening dat sociaal contact en tijd doorbrengen in de natuur essentieel is voor een goede gezondheid. Met spirtueel bedoeld ze dat ze op jonge leeftijd al is begonnen met yoga en meditatie. Dat ze heeft gewerkt met sjamanen in de natuur. Verschillende bijzondere plekken heeft bezocht, waar ze mee deed met rituelen : Tijdens midzomernacht op Stonehenge, Selfica healing en meditatie in Damanhur, Vipassana retraite Dhamma Pajjota, Ayahuasca weekend in een Yurt. In 2006 heeft ze een zelfontwikkeling seminar gedaan in London en daar voelde ze voor de eerste keer dat ze écht de kapitein was van haar leven. Dat was de start van haar coaching carrière. In 2010 begon Dana-Maria eerst als coach/trainer bij Greenpeace en sinds 2013 heeft ze haar eigen coachingspraktijk. Mensen kapitein maken van hun leven, dat wilde ze en omdat nieuwe positief gedrag vaak lastig aan te leren is, zocht ze steeds naar een steeds betere manier om mensen daarbij te helpen. Zo begon ze in 2015 als eerste coach in Nederland met Virtual Reality te werken, er waren toen nog geen VR Apps voor coaching, vandaar dat ze zelf haar eigen VR Apps moest gaan ontwikkelen. In 2016 heeft Dana-Maria de prijs voor het beste VR idee van Nederland gewonnen, ”de Samsung VR Challenge”. Daarna is ze zich steeds meer gaan richten op stress management door middel van VR en andere nieuwe technologiën zoals XR en biofeedback.Sinds 2019 werkt Dana-Maria ook in de Metaverse en organiseren ze kleine en grote events en workshops in VR. Dat deed ze onder andere in samenwerking met Educators in VR.

Dana-Maria was de één van de eersten met een mobiel maar heeft pas sinds 2010 voor het eerst een eigen laptop gekocht voor haar werk. Voor die tijd gebruikte ze nauwelijkseen laptop of PC omdat ze altijd buiten was. In een korte tijd heeft Dana-Maria zichzelf en met hulp van heel veel anderen heel veel geleerd over nieuwe technlogie.Omdat ze andere coaches, mensen en organisaties ook daarbij wilde helpen is zo is het CaptainVR opleidingsinstituut ontstaanen sinds eind vorig jaar ook CaptainVR Hybrid Action Space.

CaptainVR H.A.S. streeft ernaar Mens & Organisaties Future proof te maken! Wij stimuleren mensen en organisaties om in actie te komen om met nieuwe technologie te werken en hen te helpen bij het managen van de mensen van morgen.

 
Alle blogs
  • Gevoel
  • Gedachten
  • Gedrag